Monday, May 16, 2011

Hari nie HARI GURU.....

Saya nak ucapkan selamat hari Guru kepada Emak saya.....Pn Zainon Binti Soleh....jasa mak dalam mendidik anak - anak dari umur 3thn amat saya sanjungi...ok kalau you all nak tahu mak saya nie adalah seorg pendidik di sebuah Tadika Pasti.....mak saya nie tak belajar tinggi mana pun...tapi semangat dalam mendidik tue yg buat sy kagum....mak kata dulu mak hidup susah , makanya nenek kepada emak sy tak dapat nak hantar mak saya belajar tinggi...hanya sampai ting 3 jer...kesian kan...dulu mak saya tinggal ngan nenek dia...aka oyang saya....

nak dipendekan cerita selepas mak saya kahwin...alhamdullillah rezeki hidup bersama ayah saya....mak tak bekerja...hanya mendidik dan mengasuh anak2 dirumah sahaja.....sehingga la bila kami sekeluarga berpindah dan pulang ke kampung iaitu ke Tg Karang....ayah saya dah buatkan rumah besar dikg...masa tue ayah saya kena ditugaskan di KL, Wangsa Maju....makanya bermula dari itu....mak saya ditawarkan utk menjadi pengajar di Tadika Pasti....yang mana sebelum itu mak hanya hantar n amik adik...dan juga kebetulan tadika tersebut ramai pulak pelajarnya sehinggakan ada ibubapa yg mahu hantarkan anaknya yg masih berumur 4thn....oleh kerana emak sy pada mulanya hanya ingin membantu...oleh kerana semangat emak tue lah yang membuat ramai ibubapa suka....yelah umur 4thn korang...iks kalau saya adusssss...penin penin....emak saya ditugaskan untuk menjaga kelas umur 4tahun ke bawah......dan juga mengajar doa2 dan mengaji....itu jer la kemahiran emak saya.....alhamdullilah dr berkat doa emak tiap2 pagi tue...mana2 kanak2 yang pada mulanya degil n nakal...dah mengikut kata.....4 tahun kemudian emak pulak ditawarkan utk menjaga satu tadika pasti...kira nya emak lah pengetua dan mentadbir sekolah tersebut...dari satu kelas dengan 12 org murid...lama2 ada dua kelas dengan 40 org ...itu pun mak terpaksa tutup permintaan....mana2 ibubapa yg nak hantar ke sekolah tadika emak , mak hanya hadkan 40org sahaja....7 thn mak di sekolah tersebut sehingga mak perlu buka 2 kelas dengan dibantu  oleh seorg guru....dan selepas emak ada pembantu dari situ mak dianiaya oleh pembantu mak...dan akhirnya mak tarik diri dan berpindah ke TAdika Pasti yg berhampiran dengan rumah.....hari terakhir mak ingin meninggalkan tadika tersebut ramai ibubapa yg terkilan dengan pemergian mak....di tempat baru...mak happy sangat tak stress.......dekat pun dekat dengan rumah....dekat sini mak dah up sikit...mak kena ajar bahasa english...jadi yer..mana2 sebutan mak yg mak tak pandai....kami adik beradik dan juga menantu mak...@ Abdul Mulod Zainal Abidin...akan betulkan....hehehhe..

Jadi yer sempana hari guru nie....saya nak ucapkan SELAMAT HARI GURU pada emakkkkkkk.....iksss penuh la gift2 kat rumah tue dari anak2 murid mak yg kiut miut ituuuuu....dan hari raya nanti for sure akan ada anak2 kecil datang untuk beraya dengan guru nya....best jugak layan budak2 kecik nieee.....

3 comments:

deqlis said...

selamat hari guru:)

abglan said...

uiks... hari guru kee.. hari ibu? mana satu daa...

elna said...

hari guru dah....ibu saya pun guru jugak...kikikiki