Thursday, November 25, 2010

Hospital Swasta Or Kerajaan.....

Hot hari nie membincangkan caj2 yang dikenakan dekat Hospital Swasta terlalu tinggi dan ada caj2 yang yang tersembunyi dan melampau....

So apa rakan2 anda dengan isu ini....Paper hari nie pun hangat dengan perkara caj hospital swasta terlampau tinggi dan tidak berpatutan....ehmmm for me...tak tau nak komen apa tentang perkara nie...tapi i setuju ngan apa yg doctor tu komen...kebanyakkan kat hospital swasta tu  semua pakar....tapi bagi i if u want good service  so u kena bayar leih la....tapi entah la...ok nie pengalaman i mengunakan khidmat kedua2 hospital nie swasta dan kerajaan...saya bukan nak cakap apa la yang kerajaan tu tak bagus...bagus tu bagus la..tapi ada yg i tak puashati....malas nak komen berbanyak pasal service dia...memang so bad compare ngan swasta yg i pegi....kita dah lah sakit, lagi sakit tau kat kerajaan nie dibuatnya....buat ujian tu la, buat ujian nie la...but result lain2...hari nie ko ambil darah for ujian nie, dapat result tak puas hati so ambil darah lagi buat ujian lagi..n lagi n lagi...huhuhuu parah tau, parah ...saya jadi kesian sesgt ujian tak habis2...bukan kesian kat saya kesian kat pesakit...tahu tak sapa pesakit tu, beliau adalah husband saya....kalau sy tau...KALAUUUU, sy minta ambulance tu hantar terus ke hospital swasta yang mana husband sy penah mandapat rawatan sebelum nie....means rekod dah ada.....yelah masa tu kita panikkan mana dan nak pikir2 bagai....pikirla apa yg terlintas difikiran saya...huhuhu...memang la memang sy band hospital tu...kalu ditakdirkan husband sy jatuh sakit lagi macam tu...sy tak akan hantar ke hospital tersebut...lagi parah sy tengok husband sy....saya siap bergaduh ngan dr kat situ tau....bongok punya doctor...tapi tak nafikan ada segelintir nurse2 kat situ baik...means tak semua...segelintir jer...boleh dikira....memang bongok....

lepas dari perkara dan xcidet tu saya dan husband tukar hospital...mampus ko la dr, nurse n hospital....bukan aku nak bangga aku ada duit or apa...tapi kalu camni la service yg ko bagi, lagi sakit laki aku tau...bukan setakat dia jer dengan aku2 sekali yg sakit....masa tu sy tekad kalu nak jadi, jadila...nasib masa tu husband dah sedar n pulih sikit...dengan kudrat sy, saya tawakal jer...

Sampai jer kat hospital swasta, n husband mendapat rawatan..kesihatan beliau semakin ok..dan kat hospital nie dia pun ada rekod, Dr goment tu sajer jer nak bagi i cuak...kan aku dah story kat ko...apsal ko banyak tanya pulak...banyak songeh...surat dari tempat hospital lama saya serahkan pada dr swasta tu...setelah baca n check apa yg patut...dia pelik kenapa husband sy kelihatan amat lemah ...dia buat ujian, n result tersebut menunjukan husband telah dijangkiti kuman, pasal tu dia lemah sesgt..(sy ingat kesan ubat yg berlebiahn diberikan oleh hospital lama tersebut) no DR swasta kata, dia dijangkiti kuman....so husband ditempatkan di bilik single..takut makin parah lagi..means kena kuarintin...yelah kat gomet tu tempat mak ai...( dah2 malas nak crita pasal service goment nie)....nurse2 pun baik...doctor dia apa lagi...entah la...mungkin kat swasta kita bayar lebih n goment kita bayar kurang sikit......tapiiiii...kalau dah nama hospital...pesakit perlukan rawatan untuk sembuh...bukan lagi parah...tak kisah la ko dapat bayaran tingi ker apa ker....ikshhhh...saya ta kisah la saya kena bayar lebih ker apa ker..tapi saya perlukan service yang baik tau......bukan setakat tu jer...banyak dah saya tengok n pengalaman  khidmat hospital kerajaan n swasta nie...tapi perkara yag berlaku pada diri sy memang saya tak dpt lupakan....sebelum nie kita dengar jer...bila dah berlaku baru kita percaya...so renung renung la dan LU PIKIR LA SENDIRI....

(minta maaf nama hospital n DOCTOR perlu dirahsiakan).......

2 comments:

h a i z i said...

Insiden 1:
elna...tahun lepas masa haizi demam panas over 40c..pegilah hosp kerajaan nie.. ambil no dalam 6.30pm..badan masa tue dah bengkak sebab panas... no hnya dipanggil pada 11.30pm...masuk dalam..amik darah...tidu sekejap..dapat rawatan dalam jam 2.30am... giler wehh!!! tapi kan yg sengal tue kan... i kan cover panel.. apsal pegi ke hosp p*******a tue..??? hampeh...

Insiden 2:
pergi dengan shinaz nak test darah kat hosp yg sama... sampai jer masa daftar kt kaunter... nurse dah sound awal2... "jgn nak bising2 lak ya..cust hr ini tgh ramai." WTH!!!

adooii aii..

elna said...

memang pun haizi....kadang i pelik...entah la susah nak komenkan...tapi memang pun cos benda nie berlaku sendiri pada kita...so bukan nak kondem or what pasal hospital kerajaan nie...tapi dah kenyataankan...tak kisah la kena bayar mahal ker apa ker...janji kita puas hati.......ayah elna pun sama pendapat dengan elna...dia pun sanggup tau pegi jauh2 semata2 nak dapatkan khidmat yg baik....huhuhu sadis la...tapi ada satu pemanggil tu dia kata private ada caj2 tersembunyi dikenakan...so dia macam bengang jer....ehmmm saya tak penah pulak mengalami nye....Hospital mana plak tu....
Saya mengucapkan terima kasih kepada HOSPITAL P***** kerana beri service yang bagus lagi terbaik kepada saya, suami dan anak kesayangan saya.....Thanks to DR IDORA, DR TAN, DR CHEE, DR ATIKAH N DR JOSEPH kerana keprihatinan anda kepada pesakit anda....EN ABDUL MULOD, PN ELNA WATE N AMIRA WARDINA EIMAN.....dan kepada semua nurse dan pekerja2 thanks la...lov u all...peace:)